Monday, July 10, 2017

ENDOMETRIOSIS : DUNIA BELUM BERAKHIR!

Hari ni saya nak susun kembali cerita sahabat-sahabat berkaitan penyakit popular kaum wanita ni.

Tan Ee Ping telah hadir ke satu conference antarabangsa di Filipina berkaitan endometriosis.

Apa yang beliau nak kongsikan ni, saya kekalkan dalam Bahasa Inggeris lah ya supaya sampai maksudnya.

"Apparently, Endometriosis is more common in Asian women and young teenage girls have a very high percentage of severe advance endometriosis.

What is endometriosis? It's a gynaecology problem that causes pain and infertility. And, it's a lifelong problem.






How can I tell if I have endometriosis? 
If you have period pain, most likely you have endometriosis. If you have period pain when you are not having period, then endometriosis is almost definite.

What is Stages of Endometriosis? 
(This is to help you understand the slides) We stage endometriosis because it can predict the severity of the disease, the effects on fertility and the recurrence rate after treatment. So, the higher the stage of disease, the chances are these women will have difficulties in getting pregnant and have to live with endometriosis for the rest of their life.

Why do we always presume that period pain is normal? 
Because one third of endometriosis will regress with time. And, in the past, we used Western research to guide us in our treatment and Western teenagers had very low rates of severe endometriosis. Since one third will regress, then it's not a problem if a teenage has period pain. But, now we know that Asian girls have very high proportion of severe endometriosis. This means that we should not ignore our young girls who have period pain. No one should have period pain.

Why is that a problem? 
We always here grandma's telling us that period pain will go away after pregnancy. But, what has happened today? Our women are getting married later. Those with endometriosis and period pain are getting married later. So, with the high portion of women with severe endometriosis even as a teenager and the delay in getting pregnant, the load of this disease is great. That's why endometriosis is a very common problem presenting with infertility. Most of our women in Malaysia accept the period pain as part of normality. They only come to see doctors when they can't get pregnant. It's a bit too late because many already have high stage disease.

What problem do I face when I diagnosed endometriosis in a young girl? 
Most of their mothers are resistant to treatment. There's always a 'it's normal to live with period pain' attitude. They will refuse treatment. But looking at the study results, I am really worried for these young girls.

So, the take home message is -->
All girls or women with period pain is having endometriosis until proven otherwise.

Start treatment early before it becomes an advance disease!

Thanks Tan :-)

Info yang sangat-sangat berguna. Saya ada beberapa sahabat yang menderita penyakit ni tau. Nampak luaran cergas ja tapi rupanya sedang berjuang menentang penyakit ni!

Jom ikuti kisah Fahana. Ana muda lagi tapi sedang berjuang melawan pesakit ni dengan Shaklee!

SAYA SEORANG PESAKIT ENDOMETRIOSIS STAGE 2

Saya yakin ramai yang tak tahu bahawa saya merupakan seorang pesakit endometriosis stage 2 dan telah selamat menjalani pembedahan Laparoskopi awal bulan jun hari tu


Saya diagnosis penyakit ini beserta masalah rahim terbalik. Sebab itulah usaha saya untuk hamil anak ketiga gagal. Dah hampir 3 tahun saya TTC tetapi masih belum berjaya

Penyakit ini punca awalnya adalah STRESS dan menyebabkan ketidakstabilan hormon dalam badan. Jika anda rajin membaca, anda akan maklum mostly pesakit endometriosis ini adalah golongan wanita profesional dan mereka ini kuat memikir dan terlalu fokus terhadap kerja. Akhirnya, mereka mengabaikan waktu rehat dan tidur. Emosi tidak stabil dan hormon mula bercelaru. Itulah yang saya alami. Stress semasa zaman bekerja makan gaji dahulu terus menerus bersambung struggle di alam perniagaan. Saya akui, tahun pertama saya berniaga, memang saya tidak cukup rehat dan tidur. Siang dan malam fokus saya 100% untuk memajukan perniagaan dan keluarga sehingga mengabaikan hak diri 😔

Haid saya bermasalah. Dulu normal saja. Tapi dari hari ke hari, haid saya yang asalnya hanya  7 hari menjadi panjang sehingga 13-14 hari dalam sebulan. Dahla panjang, kemudian tak lancar pulak. Tersekat-sekat. Saya kerap muntah, perut berangin, sebu , badan lemah dan lesu sepanjang 14hari haid. Yang paling teruk, saya menghidapi senggugut yang sangat dasyat sehinggakan 3-4 hari tidak boleh bangun. Terbaring je setiap masa

Akhirnya saya mengalah dan berjumpa dengan 2 orang pakar O&G. Pakar pertama mengatakan saya menghidapi Adeynomiosis dan saya sudah mandul. Allahuakbar. Menitis air mata saya dengar kata-kata doktor tu. tapi saya masih positif dan check dengan pakar hospital lain. Alhamdulillah pakar tersebut mengesahkan saya bukanlah sampai tahap adeynomiosis akan tetapi endometriosis stage 2 & rahim terbalik. Saya masih berpeluang untuk hamil 😭!. Sebak saya dengar.

Pakar tersebut mengesyorkan saya supaya menjalani pembedahan betulkan rahim dan laparoskopi. Saya terpaksa akur kerana saya sayangkan kesihatan dan rahim saya. Lagipun saya nak sangat hamil anak ketiga 😔

KINI ENDOMETRIOSIS SAYA BERANSUR PULIH

Ok. Dah 26 hari saya selesai menjalani pembedahan betulkan rahim terbalik dan laparoskopi. Pakar mengatakan luka ceaser saya yang dulu sangat teruk melekat-lekat. Mungkin puncanya saya kuat makan haruan & pati ikan haruan serta air gamat. Yela dulu arwah mak tak tahu bab ni. Saya makan pun atas saranan orang tua 😔.

Pakar mengesyorkan saya mengambil injection lucrin untuk menghentikan haid. Fungsi lucrin ni supaya saya tak datang haid selama 3-6 bulan dan endometriosis akan mengecut dengan sendirinya sebab senggugut semasa haid adalah makanan bagi penyakit ni. Kronik sungguh !

Tapi saya berbincang dengan doctor supaya bagi saya masa sebulan untuk ubati penyakit ini dengan cara lain dulu. Doctor akur. Tapi beliau letak syarat, jika saya sengugut lagi bulan jun ni, by hook or by crook saya WAJIB ambik injection lucrin.. Arghh saya takut sangat sebab side effect lucrin tu yang saya risaukan. Dahla haid tak datang selama beberapa bulan, saya akan jadi menapous sementara waktu, mood swing, tulang reput dan macam-macam lagi

So saya usaha gigih sepanjang bulan Jun ni telan suplemen khas buat pesakit endometriosis. Downline saya pun ramai doktor perubatan. Saya rujuk doctor Hasifah Mohd. Yusof & doktor Asma' Mohd Haslan tentang penyakit ni, serta dos yang perlu saya ambil.

23hb Jun hari tu saya period. Mula-mula ada rasa sakit jugak. Biasala kan sengugut tapi tak teruk macam sebelum ni. Dulu berguling-guling atas katil. Tapi hari pertama haid bulan ni tak ada!. Hanya sakit yang minima. Saya takda muntah, perut sebu & kembung. Semua tu TAK ADA ! Cuma saya heavy flow. Sehari berbelas pad. Rasa macam anemia sikit dan agak lesu.

Selama 2 tahun, haid saya sangat panjang. 13-14 hari tapi hari yang betul-betul keluar darah cuma 5-6 hari. Selebihnya tak ada darah. Begini tau

Hari 1-4 = ada darah, heavy flow
Hari 5-10 = tak ada darah, bersih
Hari 11-13 = keluar darah balik sikit-sikit

Endometriosis ni puncanya darah backflow. Darah yng sepatutnya keluar, dia tak keluar tapi pusing masuk balik ke dalam rahim. Haa tu yang bahaya. Jadi malam hari ke-4 tu saya dah start stress sebab saya risau hari ke-5 darah tak keluar. Malam tu sebelum tidur, saya telan Vivix 1 sudu besar &  2 biji GLA Complex. Tidur malam tu perut saya memulas-mulas jugak. Saya biar je. Bangun pagi esok, saya macam nak sengugut sikit. Saya telan lagi 1 sudu kecil Vivix + 3 biji Omega Guard. Amazingly, darah keluar sangat banyak dan hitam ! Subhanallah Walhamdulillah 😭😭

Sepatutnya darah hitam hari ke-5 tu adalah darah yang keluar pada hari ke 11 tau. Tapi bulan ni darah haid saya lancar selancarnya seperti dahulu kala 😭 Nangis saya hari tu..

Maka pada bulan ni, saya dah tak perlu merana lagi sengugut teruk dan hadap haid yang berpanjangan. Hari ni hari ke-7 dan saya sudah boleh solat tarawikh dan menikmati malam-malam terakhir ramadhan yang sangat dirindui 😢😢😢😢

Awal bulan Julai nanti saya akan ada appointment dengan pakar O&G dan pakar nak dengar keputusan saya samada nak injection untuk hentikan haid atau tak..

Jawapan saya pada pakar

"Saya taknak injek doktor. Saya nak haid saya datang macam biasa sebab kini saya dah tak sakit lagi 😊😊"

Oh ya lupa nak cakap. Saya rasa penyakit ni semakin pulih pun sebab saya detox selama 2 bulan. Barulah segala khasiat vitamin lain berkesan terhadap tubuh

Terima kasih Allah
Terima kasih Shaklee kerana telah mencipta suplemen sehebat Vivix, DTX Complex, GLA Complex dan Omega Guard!

Setahun berlalu, agaknya apa yang jadi pada Ana?


Alhamdulillah, lepas dapatkan rawatan pakar tu, beliau hamil anak ketiga yang sekian lama dinanti-nanti, lebih sihat dan paling best dapat menyusukan anak asbab Shaklee!

Jom Shaklee!

Sr. Sup Asmaniza & Ziyauddin
SID 888128
0124430919/0124430929
COD Changlun
FB Dinas Zafran / Ziyauddin Mohamad

No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?