Thursday, September 15, 2016

ANAK KENA JAUNDIS?


Jangan main taram ja tau!


Sebagai ibu, ambillah tahu apa itu jaundis terutama kepada bayi baru lahir sebab itulah yang selalu kita ibu-ibu hadapi, kan. Macam saya, bila darah saya O, semua anak merasai sorang sikit pengalaman ini :-)

Ok. Sekarang, kita tengah cerita pasal kuning / jaundis / neonatal jaundice (jaundice for the first month of life / NNJ).

Jaundis ini terjadi pada bayi yang sihat apabila darahnya mengandungi bilirubin yang berlebihan. 
Tau ke apa tu bilirubin?
Bilirubin ialah satu bahan kimia yang dihasilkan semasa penguraian normal sel darah merah. Bayi yang baru lahir cenderung mempunyai tahap bilirubin yang lebih tinggi sebab mereka mempunyai sel darah merah tambahan yang mengangkut oksigen dan didapati kadang kala ginjal mereka yang masih baru tidak boleh memetabolismekan bilirubin yang berlebihan itu. Apabila tahap bilirubin meningkat lebih daripada normal, kekuningan jaundis akan bergerak dari kepala ke bawah, ke tengkuk, dada dan dalam kes teruk, ia akan sampai ke jari-jari kaki. 
 
Jaundis seperti ini yang dikenali sebagai jaundis fisiologi, selalunya tidak menyebabkan kerosakan pada bayi yang sihat (berbeza daripada jenis yang lebih serius dan luarbiasa yang disebabkan oleh penyakit ginjal atau penyakit resus).
Adakah jaundis biasa dihidapi oleh bayi baru lahir?
  • 50 peratus bayi yang dilahirkan cukup bulan akan menghidapi jaundis pada hari kedua atau ketiga selepas kelahiran. Ia akan hilang selepas seminggu.
  • 80 peratus bayi tidak cukup bulan akan menghidapi jaundis di antara lima hingga tujuh hari selepas kelahiran. Biasanya ia akan hilang dua bulan selepas kelahiran. 
Bahaya tak jaundis ni? 
Dalam keadaan yang sangat jarang berlaku, bayi baru lahir yang menghidapi jaundis akan mengalami kerosakan sistem saraf – tetapi ini berlaku hanya apabila tahap bilirubin berada di tahap yang terlalu tinggi.  
Jangan ambil ringan ye mengenai jaundis. Kajian telah menunjukkan bahawa jika lebihan bilirubin melepasi satu tahap, pendengaran bayi anda akan terjejas. Pada tahap yang paling tinggi, otak juga akan terjejas dan kondisi ini dikenali sebagai kernicterus. 


Macam mana nak tahu bayi kena jaundis?
Ok. Nak tahu bayi kita kena jaundis ke tak adalah apabila kita perasan kulit anak nampak kekuning-kuningan, terutamanya di bahagian abdomen atau kaki . Jika bayi berkulit gelap, mata putihnya atau tapak tangan atau kakinya akan berwarna kuning. Jika bayi anda lahirkan full term, selalunya warna kulit dan matanya hanya akan kembali normal seminggu selepas kelahiran. Ini akan mengambil masa yang lebih lama jika bayi anda dilahirkan pra matang.

Pakar-pakar mencadangkan ujian ringkas di rumah untuk memeriksa jaundis. Dapatkan bilik yang mempunyai cahaya secukupnya, dan tekan dengan perlahan pada hidung atau dahi bayi; jika terdapat warna kuning pada kulit semasa tekanan dilepaskan, bermaksud kena bawa lah bayi ke klinik untuk pengesahan, sebab menunjukkan tanda-tanda ada jaundis!.

Teknik ini amat bagus bagi kanak-kanak yang berkulit cerah. Tapi jika bayi berkulit gelap, caranya ialah memeriksa warna kekuningan pada mata putih atau gusinya. Anda juga akan dapati bahawa najis bayi anda berwarna pucat. 


Ingat ya, jaundis adalah penyakit biasa dan selalunya ia bersifat sementara, dan akan pulih dengan cepat tanpa sebarang campur tangan dan tidak mempunyai kesan jangka panjang. Boleh rujuk doktor sekiranya terdapat sebarang keraguan.

Ibu-ibu, plz take note perkara ni!


1) Kalau makan badam (almonds), ada risiko tinggi anak akan develop alahan. Almonds ni lagi tinggi kebarangkalian nak develop allergy berbanding kacang. So, ibu kalau boleh elakkan. Petua itu adalah untuk orang dewasa bukan bayi apetah lagi yang baru lahir. Goat's milk tak ada conclusive bukti ianya dapat membantu.


2) Kuning ni akan akan turun dengan SENDIRI. Bila anda kena risau?


  • Kuning dalam 24 jam pertama selepas lahir.
  • Kuning bila anda ada risiko-risiko tertentu (sepsis, penyakit hemolisis darah dan sebagainya).
  • Paras turun dengan perlahan sangat dan enzyme ALP naik hampir 100% kali ganda. Indicative of obstructive jaundice.
  • Paras tinggi berdasarkan hari kelahiran. Setiap 24 jam berikutnya ada paras-paras yang perlu kita lakukan sesuatu.
* Sentiasa rujuk doktor yang merawat anak anda!

3) Jangan risau. Kalau anda tidak melahirkan secara home birth dan melahirkan anak di hospital, semua ini akan dipantau oleh ahli perubatan.


4) Kalau dah balik rumah pun, paras akan dipantau oleh lawatan ke rumah pada hari ke 2, 4, 6, 8, 10 dan 12 sekiranya anda tidak dapat pergi ke pusat rawatan untuk pemeriksaan. Kalau paras tinggi akan ada intervention. Kalau paras menunjukkan trend yang menurun dua kali berturut-turut maka InsyaAllah tiada masalah.


5) Intervention yang boleh dilakukan pula adalah kaedah fototerapi (guna lampu biru tu) dan exchange transfusion. Paras yang yang memerlukan perkara tersebut adalah berdasarkan berapa umur bayi selepas kelahiran (48 jam ke, 72 jam ke dan sebagainya).

6) Jangan bancuh susu anak anda dengan benda mengarut. Herba-herba lain boleh menyebabkan kuning naik lagi sebab hati masih tidak berfungsi sepenuhnya (liver immaturity) untuk memproses herba-herba tersebut.


7) Breastfeeding jaundice - berlaku kerana ibu HANYA beri anak susu ibu sahaja. Majoriti bayi yang dapat masalah ini adalah kerana susu tersebut TIDAK CUKUP, maka bayi jadi dehydrated. Masalah ini sering berlaku kepada anak pertama / primigravida disebabkan ibu tiada pengalaman dan ilmu penyusuan yang cukup. Sebab itu, semasa fasa kehamilan lagi, eloklahkita menuntut ilmu daripada Pakar Laktasi berhampiran. Sebabnya, bila berlaku dehydration, badan tidak dapat excrete (buang) kuning (bilirubin) tersebut dengan baik. Boleh supplement ataupun kerapkan lagi menyusu. Keperluan bayi meningkat berdasarkan hari. Biasanya hari pertama perut bayi hanya boleh menampung 10ml sahaja tapi melonjak banyak untuk hari-hari berikutnya. Setiap 2-3 jam. Jangan tunggu bayi merengek. Kejut bayi kalau tidur ya!

8) Breastmilk jaundice - perkara ini boleh berlaku juga kerana exclusive breastmilk. Kerana sesetengah individu (Asians mostly), dalam susu itu mengandungi enzim yang boleh meleraikan ikatan antara Glucuronic Acid dengan bilirubin (kuning). Ikatan ini penting supaya kuning tersebut boleh jadi water soluble, drain melalui bile dan boleh keluar daripada badan melalui pembuangan najis dan air kencing. Bila ikatan ini pula tiada, kuning itu boleh berada jauh lebih lama dalam badan melalui enterohepatic circulation. Paras akan turun tapi ambil masa lama sikit atau jadi jauh lebih tinggi!


Tapi jangan risau. TERUSKAN MENYUSU DENGAN SUSU IBU. Tak perlu tukar kepada susu formula ok. Kalau paras itu berbahaya, kita boleh lakukan intervention. Tapi JANGAN RISAU, semasa dalam pemantauan doktor, AMATLAH digalakkan untuk sentiasa menyusu dengan susu ibu tersebut. Tiada masalah kerapkan dan teruskan beri yang terbaik untuk anak.

Ibu-ibu yang menyusu boleh ambil set menyusu Shaklee terutamanya ESP, bertujuan untuk menyediakan tubuh yang sihat dengan nutrisi yang cukup supaya badan bersedia untuk produce susu yang baik. Patuhi prinsip penyusuan supply and demand dan ESP boleh bantu anda boost pengeluaran susu, agar memenuhi keperluan si anak pada ketika itu. Pengambilan Alfalfa Complex dalam set penyusuan tu boleh ditangguhkan dulu sehingga anak anda kembali sihat, mungkin boleh dimulakan selepas anda selesai menjalani proses berpantang.
Rujukan Asal : Jom Shaklee!

Sr. Sup Asmaniza & Ziyauddin
SID 888128
0124430919/0124430929
COD Changlun
FB Dinas Zafran / Ziyauddin Mohamad
 

No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?