Tuesday, April 11, 2017

SEBENARNYA, PENGHALANG KEJAYAAN TU IALAH KITA SENDIRI!

Jom baca kisah motivasi ni :-)

5 bulan lepas saya jatuh, duit dalam bank hanya tinggal RM970.00. Sebab jatuh? Berlaku miss management (kesilapan diri sendiri) dan juga ketirisan yang tak sepatutnya serta finishing dalam jualan yang tak tajam..

Dengan overhead sebulan sebanyak RM 30,000, saya fikir bagaimanakah saya boleh survive dalam keadaan ini. Ujian Allah, semua pekerja berhenti, kecuali seorang pekerja restoran. Duit tak ada. Pokai, hutang sana sini. 

Saya dah buat yang terbaik dan tidak pernah menganiyai sesiapa tetapi Allah ingin menyedarkan saya. Sebelum ni sedikit tidak berhati-hati dalam perbelanjaan dan pengambilan pekerja. Pekerja terlalu ramai. Overhead tinggi. Bidang tugas pekerja tidak jelas. 

Bila overhead tinggi, cash setiap bulan makin susut sampailah tinggal RM 970. Walaupun begitu, gaji tidak pernah saya tangguhkan. berapa yang dijanji, sejumlah itulah yang dibayar. 

Allah sayangkan saya, lalu digoncangkannya sedikit keadaan yang sedikit selesa sebelum waktu itu untuk kesedaran. Bayangkan dalam keadaan gawat, semua pekerja berhenti. Berhenti sebab tahu syarikat sudah tidak punya wang. Bagaimana production mesti berjalan? Bagaimana restoran hendak beroperasi..?

Bermulalah episod kerja siang malam. Pagi petang siang malam, saya kerja. itu yang paling tepat. Pagi proses chicken chop, malam memasak direstoran. 

Pada masa tu saya sedang menunggu kelulusan pinjaman SME Bank. Jumlahnya menghampiri RM1 juta. Saya sangat mengharapkan pinjaman tersebut tapi saya sedar, prosesnya ambik masa yang agak lama. Sampai bila saya harus mengharapkan sesuatu yang saya tak tahu tempohnya. Saya fikir, saya tak boleh tunggu lagi dan saya terpaksa gunakan modal yang mana ada saja untuk buat 'bounce back'.

Saya bertekad untuk perbaiki semula kesilapan saya sebelum ini dan saya juga bertekad bahawa saya akan BANGKIT SEMULA!! 

Bagaimanan saya bangkit semula? 

Saya gunakan RM900 yang masih ada untuk buat sebanyak 180 kotak chicken chop. Jual cash.. Satu hari saya dapat jual kesemua 180 kotak tersebut. Saya gunakan kesemua hasil jualan hari pertama tu untuk dijadikan modal proses chicken chop untuk proses hari kedua. 

Saya mampu proses 250 kotak daripada kesemua hasil jualan pada hari pertama. Pada sebelah malamnya pula saya buka restoran dan keuntungan disitu saya sumbangkan kepada modal untuk proses frozen chicken chop.

Cukup putaran proses selama 3 minggu, saya sudah punya modal untuk proses hampir 500-700 kotak Frozen Chicken Chop sehari. Bila stok buffer sudah mencukupi, maka bermulalah penghantaran semula stok ke stokis-stokis negeri seperti mana yang saya sudah buat sebelum ini. Saya baiki balik kelemahan dan perkuatkan. Negeri yang tiada wakil, saya wujudkan. 

Oleh kerana kos penghantaran adalah tinggi, saya ambik keputusan untuk pergi hantar sendiri stok ke stokis-stokis. Kalau sebelum ini, saya mampu dan punya dana untuk menggunakan iklan akhbar, radio, berpuluh ribu flyers, beratus poster, banting dan banner, tapi kali ini tidak. Bajet tidak sesegar dulu. Dengan itu saya hanya gunakan facebook sebagai medium pemasaran dan pengiklanan saya sebab ianya percuma.

Dengan usaha pagi petang siang malam, saya mampu stabilkan kedudukan kewangan syarikat. Setelah 4 bulan berjuang antara hidup dan mati untuk menyelamatkan syarikat, saya dapat berita yang mengembirakan bahawa pinjaman SME Bank saya diluluskan. Alhamdulillah, selain dari dapat menyelamatkan dan menstabilkan kembali syarikat, saya dapat hadiah kedua iaitu pinjaman perniagaan diluluskan walau agak panjang tempoh penantian. Syukur Alhamdulillah, bagaikan orang mengantuk disorongkan bantal. 

Pada saya, ini adalah pengalaman perniagaan saya yang sebenar dan paling mencabar sepanjang tempoh 7 tahun saya melibatkan diri dalam perniagaan ini. Saya tak sangka dengan hanya RM900 pun kita boleh bangkit semula dan berjaya selesaikan overhead berpuluh-ribu RM sebulan. Bukan satu bulan, tapi 4-5 bulan.

Modal terbesar kita bukan WANG tetapi DIRI SENDIRI!

Daripada cerita apa yang saya dapat simpulkan....dan apa yang saya belajar dari sini;

Kalau duit banyak, modal banyak
Tapi diri sendiri MALAS
Banyak sangat beralasan
Semuanya tak boleh jadi.
Memang tidak akan ke mana

Modal paling besar ialah SEMANGAT dan KEINGINAN kita sendiri

NAK SERIBU DAYA TAKNAK SERIBU DALIH

Contoh yang terdekat dalam bisnes Shaklee ni, kita dok cakap nak rank up..nak rank up

Tapi usaha sikit pun xdak

Customer lari..kita pun nak lari
Down..
No no no!!!

Sepatutnya bila customer lari, kita kena fikir apa kekurangan kita, apa silap kita.
Adakah aku tackle dia habis-habisan?

Kenapa customer ni tak nak beli dengan aku?
Aku tak dhuha ke pagi tadi?
Aku tak serius ke minta dengan Allah?

Jangan harapkan customer 100%
Allah sepatutnya nombor 1!
Modal diri dengan pertolongan dan keizinan Allah, sebabnya...
we're nothing without Him!


Ayuh bangkit dan bersemangat di pertengahan April ni.
Moga kita terus bersemangat bila renung kembali wajah-wajah kesayangan....
para BIG WHY kita!

Jom Shaklee!

Sr. Sup Asmaniza & Ziyauddin
SID 888128
0124430919/0124430929
COD Changlun
FB Dinas Zafran / Ziyauddin Mohamad

No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?