Tuesday, April 7, 2015

ESP DAN CINCH SHAKE; MANA SATU IDAMAN HATI?

Jika anda perasan, seringkali anda melihat Indeks Glisemik apabila mencari info berkaitan ESP (Energizing Soy Protein) dan Cinch Shake, kan. Hari ini saya akan bincangkan tentang Indeks Glisemik ini. Harap dapat memberi info berguna untuk kesihatan anda.

Memahami Indeks Glisemik 

Sebelum saya terangkan bagaimana untuk menggunakan indeks glisemik, saya ingin tekankan bahawa IG adalah semata-mata satu elemen dalam membuat pilihan yang sihat tentang apa yang anda makan. 

Terdapat banyak perkara-perkara lain yang perlu mengambil kira seperti kepadatan nutrien, saiz bahagian, kandungan lemak, masa makanan dan makanan ringan, dan banyak lagi. Bagaimanapun, IG adalah sesuatu yang mudah dilakukan dan boleh membuat impak yang besar kepada lemak badan, jisim tanpa lemak, kesihatan dan tenaga. 

Mengapa Indeks Glisemik penting?

Indeks glisemik adalah satu alat yang tidak ternilai dalam membuat makanan ringan dan makanan pilihan. Memilih makanan yang glisemik rendah boleh membantu untuk: 
  • mengurangkan lemak badan 
  • tenaga keseimbangan 
  • menstabilkan paras glukosa darah 
  • meningkatkan profil darah anda yang berkaitan dengan kolesterol, trigliserida, dan paras glukosa 
Apa itu Indeks Glisemik/Glycemic Index (G.I)?
Indeks glisemik merupakan tahap pengukuran kualiti untuk karbohidrat dalam sesebuah makanan, berdasarkan berapa pantas 50g karbohidrat tersebut untuk menaikkan paras glukosa dalam darah. Kadang-kadang, ia juga merujuk kepada berapa pantas insulin yang akan dirembeskan (oleh pancreas) sebagai tindak balas oleh karbohidrat tersebut, dan berapa pantas karbohidrat tersebut dicernakan. Nilai rujukan untuk G.I ialah 100 (iaitu nilai G.I untuk glukosa).
Adakah G.I juga terdapat kelasnya yang tersendiri?
Makanan berkarbohidrat secara umum dibahagikan kepada 3 kelompok, iaitu G.I Tinggi (melebihi paras 70), G.I Sederhana (antara 55 – 70), dan G.I rendah (di bawah paras 55).
Bagaimana nilai G.I dalam sesebuah makanan ini ditentukan?
Untuk menentukan nilai G.I dalam sesebuah makanan (sebagai contoh makanan A), makanan A akan diberikan kepada beberapa orang sukarelawan (untuk mendapatkan keputusan yang purata). Sukarelawan ini akan memberikan sampel darah mereka dalam julat waktu yang berbeza, dalam tempoh 2 jam, untuk diuji paras glukosa dalam darah mereka. Nilai tersebut kemudiannya diplotkan pada sebuah graf dan nilai G.I kemudiannya ditentukan menggunakan rumus kamiran (Integration) menggunakan komputer.
Mengapa pentingnya untuk memahami konsep G.I?
Semakin tinggi nilai G.I sesebuah karbohidrat, maka semakin banyak insulin yang akan dirembeskan dek kerana tindakbalas karbohidrat tersebut. Ini menjurus kepada terjadinya fenomena yang dikenali sebagai “Insulin Spike”. Ketika fasa ini, insulin akan dirembeskan dengan mendadak pada kadar yang banyak, untuk membantu transportasi glukosa ke dalam sel.
Ini mengakibatkan paras glukosa dalam darah jatuh kembali dengan mendadak, dan otak akan mula berfikir bahawa badan kekurangan sumber glukosa, sekaligus memberikan isyarat bahawa tubuh badan masih lapar dan memerlukan lebih makanan, sekaligus mengakibatkan anda makan secara berlebihan kelak. Sekarang anda faham mengapa anda tidak pernah berasa puas atau kenyang setelah mengambil minuman/makanan yang manis?

Apa yang saya perlu tahu lagi tentang “insulin spike”?
Umum sedia maklum fungsi hormon insulin, iaitu sebagai hormon yang bertanggungjawab untuk 4 perkara berikut (disusun mengikut turutan):
1 – membawa glukosa ke dalam sel
2 – menukarkan glukosa kepada glycogen di dalam sel
3 – membawa glycogen yang berlebihan di sel untuk disimpan sementara di hati
4 – menukarkan glycogen yang berlebihan di hati kepada LEMAK
Memandangkan insulin adalah hormon yang bertanggungjawab kepada 4 proses biokimia di atas, maka secara teorinya, jika kita berjaya mengurangkan kadar rembesen insulin, secara tidak langsung kita sebenarnya berjaya mengurangkan risiko untuk karbohidrat yang diambil ditukarkan kepada lemak badan.
Maksudnya, untuk mengurangkan kebarangkalian terjadinya “insulin Spike”, kita haruslah memilih makanan ber G.I rendah, betul tak?
Benar.
Kalau begitu, beritahulah saya nilai G.I dalam sesebuah karbohidrat, agar saya lebih berjaga-jaga kelak.
Jadual berikut boleh dijadikan sebagai panduan. Merah membawa maksud tinggi G.I, kuning membawa maksud G.I yang sederhana, manakala hijau membawa maksud rendah G.I.


ESP dan Cinch Shake yang rendah indeks glisemik!

Nilai GI untuk ESP ini adalah 39, manakala Cinch Shake 22, menjadikannya ia sangat-sangat sesuai utk pesakit diabetes dan juga yg nak menguruskan badan dgn diet yg seimbang juga bukan bila dah minum ESP boleh bantai mkn ye sbb ESP ni bukan ubat cuma supplemen untuk memperbetulkan keadaan kimia dalam badan


Kajian juga mendapati pesakit diabetes yg mengikut diet rendah GI selama 6 bulan dapat mengawal gula dalam darah dgn baik dan dpt mengurangkan penyakit lain seperti stroke dan jantung.

GI yang rendah juga membantu anda untuk kurus juga sbb bila rendah kita boleh rasa lebih kenyang lebih lama, protein ini juga akan membentuk otot kita supaya lebih efisien untuk membakar lemak.



Get Shaklee Today!

Sr. Sup Asmaniza & Ziyauddin
SID 888128
0124430919/0124430929
COD Changlun
FB Dinas Zafran / Ziyauddin Mohamad




Kredit: VITAMIN SUCI dan Sususejat

No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?